Dlaczego warto jeść kurkumę?

Kurkuma – właściwości zdrowotne

Kurkuma powszechnie kojarzy się nam z kuchnią orientalną – i faktycznie, jest ona stosowana głównie w sztuce kulinarnej krajów azjatyckich. Obecnie jednak również w Polsce coraz częściej zaczynamy dostrzegać zarówno jej walory smakowe jak i doskonały wpływ, jaki może mieć na nasz organizm. Kurkuma wywodzi się przede wszystkim z Indii, gdzie wytwarza się ją z korzeni specjalnej rośliny.

Działanie przeciwzapalne kurkumy

W kraju swojego pochodzenia jest ona otoczona niemalże aurą świętości – cieszy się ogromnym szacunkiem i odgrywa bardzo ważną rolę w lokalnej tradycji. Obecnie jest ona łatwo dostępna również w Polsce, zatem zdecydowanie warto włączyć ją do swojej codziennej kuchni. Nie tylko dla smaku, bowiem kurkuma ma wiele właściwości zdrowotnych, a jej regularne spożywanie doskonale wpływa na nasz organizm.

Zalety kurkumy

Kurkuma poprawia trawienie

Kurkuma ma świetny wpływ przede wszystkim na nasz układ trawienny. Pomaga w leczeniu wielu chorób, wspomaga trawienie i sprzyja oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych dla nas toksyn. Poprawia również odporność naszego organizmu, chroniąc nas przed wieloma dolegliwościami – jest zatem bardzo cenna zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym.

Kurkuma pomaga przy depresji

Chińczycy uważają ją za doskonały środek antydepresyjny; rzeczywiście wykazano, że może ona pomagać osobom cierpiącym na takie zaburzenia. Wzmacnia ona również serce i zapobiega chorobom układu krążenia. Śmiało można zatem powiedzieć, że kurkuma ma całe mnóstwo właściwości zdrowotnych dla każdego z nas!