Chlorofil w płynie – „krew roślin” w diecie ludzi

Chlorofil jest często nazywany krwią roślin i płynnym słońcem. Słońce jest źródłem energii, czujemy się zdrowsi i lepiej funkcjonujemy pod wpływem jego promieni. Jak zafundować sobie kąpiel słoneczną w deszczowe i pochmurne dni? Poznaj płynną energię słoneczną!

Zdrowa żywność jest teraz w modzie, a suplement diety znajdzie się w każdym domu i prawie każdej damskiej torebce. Istnieje składnik, który powinien figurować na wysokiej pozycji naszego menu i towarzyszyć nam każdego dnia. Mowa o chlorofilu. Dlaczego zielony barwnik jest nieocenionym składnikiem w trosce o zdrową kondycję naszego organizmu?

Chlorofil do picia czy chlorofil w tabletkach?

Spożywanie zielonego pigmentu roślin to kąpiel słoneczna dla naszego wnętrza. Jak łatwo się domyślić, najwięcej zielonego barwnika mają rośliny zielone. O jego dużej zawartości świadczy ciemnozielony kolor liści (np. szpinak czy pietruszka). Oprócz liści, znajdziemy go także w warzywach, takich jak: kapusta, brukselka, groszek, fasolka szparagowa, ogórek, itp. Kolejnym źródłem chlorofilu jest młody jęczmień czy inne niedojrzałe jeszcze trawy zbożowe bogate w zielony pigment. Ostatnio bardzo popularne są algi, które można spożywać w różnej postaci – np. jako zupę miso lub jako suplement diety w tabletkach, odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu. Jeśli dla kogoś spożywanie tabletek jest problematyczne, zawsze może sięgnąć po ten specyfik w płynnej postaci. Jest ona wygodniejsza i lepiej przyswajana przez nasz organizm (więcej dowiesz się na: http://www.duochlorofil.pl/czym-jest-chlorofil).

Chlorofil – właściwości

Jedną z niepodważalnych zalet "płynnego słońca" jest fakt, że zmniejsza on zapotrzebowanie na insulinę. Pomaga uregulować ciśnienie, posiada on właściwości oczyszczające – usuwa zalegające w nas toksyny, zwiększa krzepliwość krwi, wzmacnia naczynia krwionośne. Pomaga kobietom uregulować miesiączkę oraz pobudza laktację u matek karmiących. Wspiera pracę wątroby, jelit, trzustki i tarczycy. Pomaga zniwelować nieprzyjemny zapach ciała, a dzięki właściwościom antyseptycznym poprawia działanie antyperspirantów. Jeśli spożywamy regularnie produkty bogate w zielony barwnik, wzmacniamy cały swój organizm i naszą odporność.

Chlorofil - działanie i zastosowanie

Chlorofil wspiera leczenie anemii. Działa odkwaszająco na nasz organizm. Niszczy wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Coraz częściej wykorzystuje się go jako składnik kosmetyków – kremów, mydeł, a także kosmetyków do makijażu.

Nie bez powodu chlorofil nazywano w starożytności „uzdrowicielem”. Nasze ciało potrzebuje dużo tlenu, dlatego warto wzbogacić swoją dietę o zielony barwnik, który jest jego cennym źródłem.