Sposoby na zaparzenie idealnej herbaty

Jak zaparzyć idealną herbatę?

Herbatę większość z nas pije praktycznie codziennie, więc wydaje się nam, że sztukę przygotowywania tego napoju opanowaliśmy w idealnym stopniu. W końcu na pierwszy rzut oka nie jest to nic skomplikowanego ani trudnego. W rzeczywistości jednak zaparzenie idealnej herbaty to niemałe wyzwanie do którego należy podejść we właściwy sposób, bowiem w przeciwnym wypadku przygotowany przez nas napój nie będzie zbyt smaczny. Parzenie w niewłaściwy sposób sprawia, że herbata staje się gorzka, za mocna w smaku i całkowicie traci swój aromat. W pierwszej kolejności warto oczywiście zapoznać się ze wskazaniami znajdującymi się na opakowaniu herbaty – znajdziemy tam wszystkie zalecenia dotyczące jej parzenia. Dobrze jest również skorzystać z kilku podstawowych porad.

Herbata czarna i darjeeling

Herbata czarna jest jednym z najpopularniejszych rodzajów herbaty. Jej parzenie jest stosunkowo łatwe, ale trzeba zrobić to właściwie, aby zachowała ona swój wyjątkowy smak. Herbatę należy parzyć przez okoły trzy minuty w temperaturze 96 – 99 C. W przypadku dodawania do herbaty cukru lub mleka, należy ją parzyć nieco dłużej, około 5 minut. Herbata jest bardzo zdrowa. Zawiera kofeinę, dzięki czemu dodaje nam energii i doskonale pobudza – mimo to działa jednak korzystnie na nasz układ krwionośny.

Zdrowa herbata

Herbata zielona

Herbata zielona również cieszy się wielką popularnością, zwłaszcza ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Zawiera ona mnóstwo cennych dla nas składników, dzięki czemu świetnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Chroni nas przed najróżniejszymi chorobami i dostarcza nam ważnych witamin i minerałów. Wspomaga również układ trawienny i zapobiega zawałom serca. Herbatę zieloną parzy się w nieco niższej temperaturze niż czarną: około 70 – 80 C. Wystarczy stosunkowo krótkie, dwuminutowe parzenie.

Herbata oolong i rooibos

Jeśli jednak parzymy chińską herbatę, to należy zrobić to nieco dłużej. Równie cenna dla zdrowia jest herbata biała, którą należy parzyć w temperaturze 80 – 88 C. Parzenie może trwać nieco krócej, nawet pół minuty. Taka herbata jest polecana zwłaszcza przy wysiłku intelektualnym, bowiem wspomaga pracę naszego umysłu i poprawia koncentrację.